V skautskom tábore každý deň vztyčujú vlajku a spievajú hymnu

18.07.2013 Bratislava

V skautskom tábore každý deň vztyčujú vlajku a spievajú skautskú hymnu
V klasických stanoch s drevenou podsadou žijú dve desiatky starších, skúsenejších skautov a vĺčat, teda najmladších detí od sedem do 12 rokov.
Kľačno 17. júla (TASR) – Každé ráno sa malebnou Drevenou dolinou, uprostred hôr, nad hornonitrianskou obcou Kľačno, ozýva skautská hymna. Družiny skautov a najmladších vĺčat stoja nastúpené v kruhu, v pozore a spevom vítajú nový deň. Členovia vlajkovej čaty z úcty k zástave majú na rukách biele rukavičky.
"Zvesiť nočnú zástavu a vztýčiť štátnu vlajku, je tradičným každodenným rituálom v našom tábore," vysvetľuje Alojz Vlčko, vodca 14. zboru Slovenského skautingu Prievidza a organizátor skautských táborov. V tomto roku je to podľa neho už druhý turnus. V klasických stanoch s drevenou podsadou žijú dve desiatky starších, skúsenejších skautov a vĺčat, teda najmladších detí od sedem do 12 rokov.
Vodca Vlčko má 29 rokov a skautom je prakticky už od siedmich rokov. Najlepšie vie, aké zážitky si chlapci a dievčatá odnášajú z pobytu v takýchto táboroch. Teraz sa to, čo získal v mladosti, snaží vrátiť iným.
"Základným cieľom skautingu je naučiť deti začleniť sa do kolektívu, rozvíjať ich schopnosti, zručnosti, vedomosti, upevňovať charakterové vlastnosti, formovať hodnoty, ale je to aj aktívny pobyt v prírode a jej ochrana. Podmienkou je disciplína, rešpektovanie zásad a tiež pokyny či príkazy vodcu, ale aj pestovanie sebadisciplíny. Skaut napríklad musí byť voči sebe aj druhým čestný, nesmie klamať, ak niekomu ublíži, je povinný sa ospravedlniť," zdôrazňuje Vlčko. Kto chce byť skautom, musí splniť aj niektoré skúšky alebo výzvy, ako ich skauti nazývajú. Najmladší sa usilujú získať tri tesáky. To znamená, 12 hodín dodržať "bobríka mlčania", osem hodín byť bez jedla a nakoniec ešte nasleduje skúška odvahy. Musia prejsť sami vytýčenú trasu v lese, kde ich môže čakať aj nejaké prekvapenie. 
 

Vyberte región